30 vuotta hyvinvoinnin asialla

Kuntovitosen perinteet ulottuvat neonsävyiselle 1980-luvulle. Koko historian ajan tapahtumamme tuotot ovat menneet lasten ja nuorten harrasteliikunnan tukemiseen. Lue katsaus Kuntovitosen menneisyyteen, ja tule mukaan iloiseen joukkoon lauantaina 26. toukokuuta viemään viestiä vuodella eteenpäin!

Tuotot lasten ja nuorten harrasteliikunnan tukemiseen

Kuntovitonen on kerännyt liikkujat keväiselle lenkille vuodesta 1988 alkaen. Ensimmäinen tapahtuma oli Kupittaan puiston parkkipaikalla, jolloin alkulämmittelyn jälkeen juostiin, hölkättiin tai käveltiin viiden kilometrin lenkki. Jo tuolloin päivä sisälsi pientä ekstraa, sillä loppuvenyttelyn jälkeen nautittiin eväistä ja ohjelmasta.

Ensimmäisessä tapahtumassa oli mukana noin 1300 osallistujaa, vaikka tapahtumaa oli markkinoitu vain jakamalla lappusia ovelta ovelle. Kuntovitonen oli pitkään Turun Urheiluliiton naisvoimistelujaoston (VoLI) ja yleisurheilujaoston yhteinen ponnistus.

Talkooapua on saatu vuosien varrella muistakin jaostoista, ja Kuntovitonen järjestetään edelleen pääosin talkoovoimin. Tuotot menevät nuorisourheilun tukemiseen.

Tapahtuma kasvoi 1990-luvulla

Kaikkien aikojen toisella Kuntovitosella, vuonna 1989, oli jo lähes kaksi kertaa enemmän kuntoilijoita kuin aloitusvuonna. Neljäs Kuntovitonen 1991 keräsi jo yli 7000 naista.

Sen jälkeen kasvu jatkui tasaisemmin. Kaikkien aikojen osallistujaennätys kirjattiin vuonna 1999, jolloin Urheilupuistoon saapui 9830 liikkujaa. 2000-luvulla osallistujamäärä vakiintui noin 4 000 kuntoilijaan. 

Vuosien saatossa Kuntovitonen siirtyi ensin Kupittaalla parkkipaikalta Urheiluhallin edustan hiekka-aukiolle ja sitten Urheilupuiston stadionille vuonna 1998. Vuonna 2007 vaihdettiin väliaikaisesti jokirantaan Forum Marinumin edustalle.

Vakiintunut iloinen kuntoilupäivä

Kuntovitosen matkavalikoimassa on jo vuosia ollut myös kympin lenkki. Lisäksi suuren joukon lähdöt on porrastettu erilaisille liikkujille. Tärkeää on ollut seurata kuntoilutrendejä, mistä kertovat esimerkiksi sauvakävelyn ottaminen mukaan ja vaikkapa zumban nousu osaksi alkuverryttelyä.

Kuntovitosella unohtaa ei sovi myöskään esiintyjiä. Ensimmäisinä vuosina juontajina toimivat Auran Aaltojen paikallisradioäänet Markku Heikkilä ja Kaija Väisänen. 1990-luvun lopulta alkaen osallistujia tanssitti monena vuonna tanssija Marco Bjurström. Suosikkibändit ja -esiintyjät ovat tähdittäneet tapahtumaa aivan alkuvuosista asti.